LOADING

Type to search

TEMA SEKTION

[vc_row][vc_column width=”2/3″ css=”.vc_custom_1542136288583{background-color: #e8e8e8 !important;}”][vc_column_text dp_text_size=”size-4″]Den trykte udgave af Magasinet Kosmos vil i visse udgaver indeholde en temasektion, hvor vi behandler og uddyber et særligt interessant og aktuelt emne. 

Her på WEB KOSMOS vil vi følge op med supplerende artikler, video, interviews læserhenvendelser og andet tema relevant stof.


[/vc_column_text][rs_space lg_device=”30″ md_device=”10″ sm_device=”0″ xs_device=”5″][vc_column_text dp_text_size=”size-4″]

KOSMOS nr. 1 – januar 2019 har TEMAET:

GUD

[/vc_column_text][rs_space lg_device=”30″ md_device=”10″ sm_device=”0″ xs_device=”5″][vc_single_image image=”1554″ img_size=”500″ alignment=”center”][rs_space lg_device=”30″ md_device=”10″ sm_device=”0″ xs_device=”5″][vc_column_text dp_text_size=”size-4″]

Hvorfor dette tema om Gud?

I 1966 udgav Time Magazine et blad med forsiden: Is God Dead? Forsiden var stærkt kontroversiel i sin samtid. I 2008 placerede Los Angeles Times den blandt ”10 tidsskriftforsider der chokerede verden”.

Den ikoniske forside pegede på det, der allerede stod klart i begyndelsen af 1900-tallet: de store verdensreligioner, der havde vejledt menneskeheden igennem årtusinder, var døende. Denne udvikling har haft kolossal betydning særligt i Vesteuropa, i vid udstrækning også i de øvrige dele af verden.

Hvordan tegner billedet sig i det 21. århundrede? Er Gud stadig død – eller er Gud ved at genopstå?

[/vc_column_text][rs_space lg_device=”30″ md_device=”10″ sm_device=”0″ xs_device=”5″][vc_column_text dp_text_size=”size-4″]

Er der en højere livskraft eller ånd?

Vores religiøsitet og gudsforhold er i forandring. En nyere undersøgelse viser, at de europæiske unge fravælger kirken. Standarden blandt unge i dag er ”ingen religion” (kilde: European Social Survey 2014-2016).

Ifølge andre undersøgelser fra Europa og USA ser et voksende antal sig som ”spirituelle men ikke-religiøse”. Ateisme er ikke det eneste alternativ. I fx Danmark og Sverige er det en relativt lille andel af befolkningerne, der er overbeviste ateister – kun omkring 10-15%.

Ifølge en anden europæisk undersøgelse tror kun 15% af svenskerne på en personlig Gud, mens næsten halvdelen tror på ”en højere livskraft eller ånd”. Kært barn har mange navne – kunne man måske sige? Samme undersøgelse viser, at 46% af svenskerne tror på ”et liv efter døden” og 23% på ”reinkarnation” (kilde: World Values Survey 2008). Andre undersøgelser viser, at andelen kan være endnu højere. Det er jo påfaldende i et moderne skandinavisk land og i en tid, hvor videnskaberne totalt dominerer vores tilværelse.

Hvor er vi på vej hen?

I 1882 udtalte den tyske filosof Friedrich Nietzsche, at Gud var død. I 2004 udgav Instituttet for Fremtidsforskning i Danmark en artikel med titlen: Er Gud ved at genopstå? Noget tyder på, at det er tilfældet. Fx optræder det engelske ord for ”Gud” (God) oftere i litteraturen i dag end i starten af 1900-tallet (kilde: Google Ngram Viewer).

Vi har fortsat til gode at se, hvad det er for et århundrede, vi er på vej ind i. Og hvad det er for en Gud, vi måske er ved at genopdage. Men det er tydeligt, at vi lever i en brydningstid – som Martinus formulerede det.

Tema: Gud

Temasektionen i KOSMOS 1 byder bl.a. på en artikel af Martinus, Den evige Guddom. I artiklen beskriver han, hvordan historiens mange gudsbilleder er opstået ud af en fornemmelse af et usynligt levende Noget, der ikke i sig selv er et menneskeligt påfund. I slutningen af temasektionen er der et kort oprids af Martinus’ gudsbegreb.

Temaet byder også på et kig på kendte videnskabsmænds og filosoffers syn på Gud, på en hurtig tur gennem Guds historie, på to interviews, der bl.a. ser nærmere på nye tendenser inden for bevidsthedsforskningen og fysikken, og på en voxpop med kursister fra Martinus Center Klint. Endelig er der et essay om genopdagelsen af Gud i vor tid af Pernilla Rosell samt et galleri med citater fra Martinus’ småbog Blade af Guds Billedbog.

God fornøjelse![/vc_column_text][rs_space lg_device=”30″ md_device=”10″ sm_device=”0″ xs_device=”5″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text dp_text_size=”size-3″]

TEMA SEKTIONER

[/vc_column_text][rs_space lg_device=”30″ md_device=”20″ sm_device=”15″ xs_device=”5″][vc_column_text dp_text_size=”size-4″]

Kosmos nr. 1 / 2019 – januar

[/vc_column_text][rs_space lg_device=”30″ md_device=”20″ sm_device=”15″ xs_device=”5″][rs_category_block cats=”64″ image=”3657″][rs_space lg_device=”30″ md_device=”20″ sm_device=”15″ xs_device=”5″][rs_post_grid cats=”64″ post_per_page=”8″][vc_text_separator title=”” i_color=”sky” i_size=”xs” color=”sky” el_width=”80″ add_icon=”true”][vc_column_text dp_text_size=”size-4″]

Kosmos nr. 2 / 2019 – maj

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][rs_space lg_device=”30″ md_device=”10″ sm_device=”0″ xs_device=”5″][vc_column_text dp_text_size=”size-4″]”Nu om dage taler videnskabsmænd betydeligt mere om Gud end resten af verden gør: de anerkender magi – selv om de kalder det ”tendenser”, eller ”noget griber ind”. ”Noget griber ind,” siger de – når de nedbryder materien til de mindste, definerlige partikler, den mest splittede, elektriske ladnings allermindste glimt ind og ud af eksistensen – ”eller også ændrer vor iagttagelse den”. Hvad er det andet end en ærbødig hilsen til skyggen af den Gud som løb væk, den Gud de fordrev, da de var dristige og unge og ikke bange for noget!”

Fay Weldon, Joannas kloning[/vc_column_text][vc_text_separator title=”” i_color=”sky” i_size=”xs” color=”sky” el_width=”80″ add_icon=”true”][rs_space lg_device=”30″ md_device=”10″ sm_device=”0″ xs_device=”5″][vc_column_text dp_text_size=”size-3″]

Artikler i temasektionen: GUD

[/vc_column_text][rs_space lg_device=”30″ md_device=”10″ sm_device=”0″ xs_device=”5″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column][rs_hand_picked_blog cats=”64″ show_comment=”no”][/vc_column][/vc_row]